SPONZOR: Zaklada Adris

Mjesto i razdoblje izvođenja projekta: Kruškovac, 01.10.2015 – 31.05.2016.

U skladu s preporukama Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine, u kojima se kao najvažnija karakteristika održivog turizma ističe „optimalna upotreba resursa iz okoliša“, Udruga ZIR – zajednica i razvoj, razradila je projekt „Poučna staza ličkog krajolika i baštine (Kruškovac- brdo Zir – Kruškovac)“.

Projektna aktivnost odvijati će se kroz uređenje ekološko-edukativne staze kroz selo, postavljanje putokaza i edukativnih panoa u smjeru brda Zir, te izgradnju odmorišta na dijelovima poučne staze. Projektom želimo potaknuti međusobnu suradnju unutar lokalne zajednice a organiziranjem volonterskih akcija uključiti veći broj građana.

S druge strane, nadamo se da će projekt doprinijeti razvoju lokalne zajednice kroz veću posjećenost tog dijela Like a sadašnjim stanovnicima sela, ali i vlasnicima zapuštenih imanja, omogućiti pozitivniji pogled na daljnji razvoj sela i cijele te regije.

Između ostalog, predloženi projekt predstavlja prvu takvu edukativnu tematsku stazu u Ličkom polju. Poučna staza će popularizirati prirodne nauke, promovirati ekološki način života i brigu o zaštiti okoliša te približiti tradicionalni ličkog načina života kroz pravo značenje sintagme „život u skladu s prirodom“.

Nadamo se da će i grad Gospić i ostala mjesta time proširiti svoju turističku ponudu.

Projekt će potaknuti međusobnu suradnju svih udruga okrenutih ciljevima revitalizacije ruralnih područja na lokalitetu Like,  lokalne zajednice i volontera iz raznih krajeva HR i EU te ojačati svijest građana o značaju očuvanja okoliša i bioraznolikosti ali i hrvatske baštine na području ovog specifičnog dijela Like.

Poučna staza je namijenjena široj populaciji, planinarima, školskoj djeci, turistima i drugim zainteresiranim osobama, a zbog svoje jednostavnosti biti će prilagođena svima, od najmlađeg uzrasta do osoba treće životne dobi.

Dobrobit koju takva staza kreira je upoznavanje sa zakonima prirode na način direktnog iskustva, promoviranje ekološkog načina života i brige o zaštiti okoliša, rekreacija i uživanje ali i podsjećanje na zaboravljena prirodna i kulturološka obilježja te regije.

Zaklada Adris podupiranjem ovog projekta dala je veliku podršku regiji kojoj je i dalje nužan jaki poticaj za razvoj, naročito u njezinom ruralnom dijelu. Ovo selo i okolica imaju izvrstan potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede i samoodrživih gospodarstva općenito a privlačenjem posjetitelja  kroz ovakve projekte imamo više šanse zajedno pobuditi interes za privremeno („vikendaši“) ili stalno nastanjivanje u tom kraju. To naravno znači i određeni gospodarski rast za regiju ali i stvaranje kulturne raznolikosti koja tom području nedostaje.

Upravo su i to smjernice rada i zalaganja udruge Zir i svih njezinih članova i simpatizera i nadamo se da ćemo u  tome uspjeti.